Undvik mögel och bakterier på fogar i våtrum
Mögel och bakterier växer i varma och fuktiga miljöer som t.ex. ett typiskt område är våtrum. Läs våra 4 tips för att minska risken för mögel- och bakterieangrepp på fogar i våtrum.
- Använd optimal fogmassa för våtrum. MS polymer som TEC7 och silikon som XEALPRO är fogmassor som härdar genom att fukt tillförs fogen så att fogen blir homogen. Denna fog är mycket resistent mot mögel och bakterier och är därför mycket lämplig för användning i våtrum.
- Se till att fogen blir så slät och smutsavvisande som möjligt vid applicering. TEC7 CLEANER och 101 FOGGLÄTTARE är goda hjälpmedel för att få släta fogar.
- Se till att god ventilation finns i våtrummet för att minska luftfuktigheten. En kraftig utsugsfläkt och/eller öppet fönster/dörr under och efter dusch rekommenderas, samt att eventuell dörr till duschkabin alltid står öppna när dusch inte används.
- Rengör fogarna i våtrum regelbundet. Fungicider (antimögelmedel) i fogmassa kommer med tiden att avdunsta (TEC7, TRANS CLEAR, TRANS INOX och XELAPRO innehåller inte fungicider), och då är det rengöringen som är avgörande för att undvika att mögel och bakterier fäster på fogarna. Fogar rengöres regelbundet med ett milt rengöringsmedel (en ren trasa med ljummet vatten är i många fall tillräckligt). En gång om året (eller flera, beroende av belastningen) kan man desinficera fogarna med desinficerande medel, t.ex. natriumbenzoat.
Om mögel fått fäste i våtrumsfogar, kan dom tvättas med klorin, men då fogen inte är slät längre har skadan redan hänt. Fogen är nu mycket mer mottaglig för framtida mögelbildning samt att mögelangreppet oftast har penetrerat fogen. Klorin har dessutom en upplösande verkan på fogen. Har möglet fått fäste får man som regel foga om.